KavelWoning

zelfbouw architectuur voor particulieren

moderne kavelwoning, moderne cataloguswoning, moderne hoekwoning, moderne zelfbouw woning met houten gevel - Homeruskwartier Almere Poort

Datcha house 4 - zelfbouw Homeruskwartier, Almere Poort

Opdrachtgevers: Fam. Pureveen

Locatie: Saturnussingel 261, 1363 RG Almere Poort

Gemeentelijk project: Ik bouw mijn huis in Almere

Type kavelwoning: Datcha house

Soort woning: moderne zelfbouw hoekwoning

Ontwerp: 2014 - 2015

Fase: opgeleverd, 2017


Ontwerptoelichting

Datcha house 4 is één van onze Datcha house kavelwoningen die is geïnspireerd op de typisch Russische datcha's. Dit zijn zomerhuizen in het groen die in de loop der tijd zijn getransformeerd en uitgebouwd tot volwaardige woningen. Datcha house is zo ontwikkeld dat de basis opzet altijd hetzelfde is; een rechthoekige plattegrond van 5,4 x 9,6 m met de entree aan de zijkant, die vervolgens op maat kan worden uitgebouwd en aangepast aan de woonwensen van de klant. Zo kan er gekozen worden uit verschillende dakvormen, uit-/opbouwen en gevelmaterialen en kan de woning worden verbreed en verdiept. Hierdoor is elke datcha uiteindelijk uniek.

Datcha house 4 is een hoek-/eindwoning die is gebouwd op de Saturnussingel 261, kavel HKO1446 binnen het gemeentelijk project Ik bouw mijn huis in Almere in Homeruskwartier in Almere Poort. Uitgangspunt voor het ontwerp is het creëren van zoveel mogelijk ‘licht, lucht en ruimte’. De woning heeft grote verdiepinghoge ramen die zorgen voor veel daglicht en uitzicht naar buiten. De ramen hebben geïntegreerde aluminium luiken die naar binnen toe met een kiepstand te openen zijn om de woning te voorzien van frisse lucht van buiten.

De entree van de woning is in de zijgevel geplaatst en ligt verdiept in de gevel. De entree wijkt hierdoor af van de ramen die vlak in de gevel zijn aangebracht. De entree is daarom duidelijk herkenbaar en functioneel tegelijk om droog voor de deur te kunnen staan als het regent. Tegelijkertijd geeft de entree samen met het raam erboven de woning een mooie uitnodigende uitstraling. Vanwege de privacy heeft de badkamer een afwijkend raam dat kleiner is en half verborgen achter de gevelbekleding is aangebracht. De gevel is gemaakt van verticaal aangebrachte vergrijst Douglas houten delen, die als een 'huid' om de woning is gedrapeerd. Hierdoor loopt de gevel de hoek om en vormt de woning een mooie beëindiging van het woonerf.

moderne kavelwoning, moderne cataloguswoning, moderne hoekwoning, moderne zelfbouw woning met houten gevel - Homeruskwartier Almere Poort

Ontwerp
Plattegronden


Specificaties

  • type kavelwoning: Datcha house
  • soort woning: moderne zelfbouw hoekwoning
  • aantal bouwlagen: 3
  • afmetingen (b x d x h): 5,4 x 9,6 x 9,0 m
  • oppervlakte: 156 m2 bvo
  • gevelbekleding: Douglas houten delen, kleur: vergrijst
  • kozijnen: aluminium, kleur: mat zwart
  • bouwsysteem: kalkzandsteen bouwmuren met betonvloeren
  • bijzonderheden: hoekwoning met drie volledige bouwlagen