KavelWoning

zelfbouw architectuur voor particulieren

Loggia house 3 - zelfbouw Karel Klinkenberglocatie, Amsterdam Nieuw-West

Opdrachtgevers: particulier

Locatie: Piet Mondriaanstraat 218, 1061 AV Amsterdam

Gemeentelijk project: Karel Klinkenberg locatie

Type kavelwoning: Loggia house

Soort woning: moderne zelfbouw tussen-/rijwoning

Ontwerp: 2016

Fase: opgeleverd, 2018


Locatie
Loggia house 3 is een standaard kavelwoning gebouwd op de Karel Klinkenberg locatie in Amsterdam Nieuw-West. De tussenwoning maakt onderdeel uit van een bouwblok van 10 geschakelde zelfbouwwoningen gelegen aan het Spoorpark en appartementen aan de Jan Tooropstraat in Overtoomseveld.


Ontwerp
Loggia house 3 is een kavelwoning van 6,0 x 12,0m, 3,5 bouwlagen en 240 m2 bvo met een dakterras aan de voorkant die uitzicht biedt op het Spoorpark en is gericht op het Westen. De voorgevel is voorzien van loggia’s (inpandige balkons) met een glazen balustrade gericht op het Spoorpark, terwijl de achtergevel gericht op het Oosten juist zo vlak mogelijk is uitgevoerd met verdiepingshoge kozijnen. De woning heeft hiermee een duidelijke verbinding met de locatie en zijn omgeving. De opzet van de plattegronden is helder en functioneel met een trap tegen de bouwmuur midden in de woning en een entreehal dwars aan de voorgevel. De woning heeft veel glas waardoor veel daglicht binnenvalt en een breed uitzicht ontstaat naar buiten.

De verdiepingshoge ramen zijn doorgevoerd tot in de entree om de begane grond te verbindingen met de straat. Het bankje naast de voordeur versterkt dit idee. Deze nodigt de bewoners uit om op een mooie zomerse dag met een drankje voor de deur te gaan zitten en brengt op deze manier de bewoners in de straat meer met elkaar in contact. In de gevel zijn loggia’s (inpandige balkons) opgenomen door het glas terug te leggen en de gevel schuin mee te laten lopen. Hierdoor ontstaat een panoramisch uitzicht en tegelijkertijd beschutting tegen de regen en het directe zonlicht in de zomer. Op de balkons zijn plantenbakken in de gevel opgenomen die zorgen voor meer groen in de straat.

De woning heeft een gevel bekleed met zand gekleurde steenstrips die voegloos in twee verschillende verbanden zijn aangebracht. De horizontaal gerichte vlakken hebben steenstrips in horizontaal tegelverband, de verticaal gerichte vlakken een verticaal halfsteensverband. De mat zwart aluminium kozijnen geven een sterk contrast met de steenstrips, zowel in materiaal als in kleur. In de voorgevel zijn schuifpuien aangebracht om vanuit de slaapkamers een ruime toegang te bieden tot de loggia’s. In de achtergevel zijn kiepramen en -luiken aangebracht voor frisse lucht van buiten. Het geheel geeft de woning een heldere, uitnodigende en expressieve uitstraling.

Plattegronden


Specificaties

  • type kavelwoning: Loggia house
  • soort woning: moderne zelfbouw tussen-/rijwoning
  • aantal bouwlagen: 3,5
  • afmetingen (b x d x h): 6,0 x 12,0 x 13,0 m
  • oppervlakte: 240 m2 BVO
  • gevelbekleding: metselwerk, kleur: zandkleurig/beige
  • kozijnen: aluminium, kleur: mat zwart
  • bouwsysteem: kalkzandsteen bouwmuren met betonvloeren
  • bijzonderheden: loggia's in de voorgevel, vlakke achtergevel en dakterras aan de voorkant